Hoe maak je een Kaasplank?

Hoe maak je een Kaasplank?

Feb 28, 2024Hielke de Jong

Het samenstellen van een kaasplank kan een hele uitdaging zijn! Er zijn ontelbare smaken en combinaties om uit te kiezen. Het is niet ongewoon om jezelf af te vragen: wat voor kaas moet er op een kaasplank? Aan hoeveel kaas heb ik genoeg? En welke dranken vullen de kaas dan het beste aan?


Geen zorgen! Met ons 5 stappen plan helpen we je graag op weg.

wil je gewoon een recept voor een lekkere plank? klik dan hier!


Stap 1: de kaasplank & presentatie

  • Wat is een kaasplank nou zonder plank. zo kun je kiezen voor een mooie schaal, een marmeren plaat of de vertrouwde houten plank. De ondergrond kan jouw creatie maken of breken. Kies dus bewust.

  • Ken je kaas. Je kunt je gasten natuurlijk vertellen over welke soorten kaas er op de plank liggen. Zo weten je gasten wat ze proeven. Maar je kunt ook kleine kaartjes in de kazen prikken, met wat extra achtergrond informatie. Mensen vinden het vaak leuk om wat meer over de kaas te weten te komen.
  • Kies de juiste volgorde, met kaas wil je altijd beginnen met milde kazen en eindig je met de sterke smaken. Zo kunnen de smaken zich opbouwen.
  • Maak een mooie indeling! Plaats de kazen, fruit, noten en andere bijgerechten in groepjes rond de plank voor een uitnodigende presentatie.

 

Tip van SuperSchaaf: serveer stokbrood bij je kaasplank. Het brood helpt om de smaak van de vorige kaas goed te neutraliseren, en zo kun je de volgende kaas goed proeven!

 

Stap 2: Hoeveel kaas moet er op mijn kaasplank?

  • Tussen de 3 en de 5 soorten is het ideale aantal als je met een kleine groep bent. Zo heb je niet te veel maar ook niet te weinig. Bij een grotere groep kun je het aantal uitbreiden.
  • Een kaasplank rekent zo’n 100 á 150 gram kaas per persoon.

 

Stap 3: Kies een variatie aan kazen

  • Je kunt kiezen voor kazen van verschillende dierenmelk. Bijvoorbeeld koemelk, geitenmelk en schapenmelk

  • Ook kun voor verschillende melktypes:

    Rauwmelkse kaas:
    Volgens liefhebbers heeft rauwe melk een vollere smaak en een intensere smaakbeleving. Rauwe melk wordt niet verhit en wordt ook wel ongepasteuriseerde melk genoemd. De verse melk wordt direct na het melken verwerkt op de boerderij.


    Gepasteuriseerde kaas:
    Erg belangrijk voor mensen die zwanger zijn, gepasteuriseerde kaas kunnen zij namelijk veilig eten.

  • Textuurvariatie:

    je kunt kiezen voor een mix van zachte, half harde en harde kazen voor een goede variatie. Echter zijn er zoveel kazen dat je met bijvoorbeeld alleen al met gevarieerde harde kazen zoals kruiden kaas goed wegkomt.
  • Seizoen kazen:

    Kies kazen op basis van het seizoen. Sommige kazen zijn beter in de zomer ( Fris en Licht ) terwijl anderen meer geschikt zijn voor de winter ( Rijk en Hartig ) Bijvoorbeeld: Graskaas, Lente kaas, Herfst kaas, Boerenkaas

 

Tip van SuperSchaaf: haal de kaas 30 minuten voordat je begint uit de koelkast. Zo komt de kaas op temperatuur en komt de smaak goed tot zijn recht.

 

Stap 4: garnituren en bijgerechten

De combinaties die gemaakt kunnen worden zijn eindeloos. Hier een lijst met garnituren en bijgerechten die een goede aanvulling zijn met de kaas.

  • Vers fruit:

Druiven , appels, peren, vijgen. Deze vormen een mooie aanvulling op de kaas en bieden verfrissing.

  • Noten:

Amandelen, walnoten, pecannoten. Voeg wat crunch toe en een contrast met de romige kazen

  • Brood en crackers:

Kies een soort van knapperige crackers, stokbrood, en eventueel wat roggebrood voor variatie.

  • Chutneys of jams:

Zoete en hartige opties voegen complexiteit toe aan de kaaservaring. Denk aan vijgenjam, abrikozenchutney, uienconfituur.

  • Honing of ahornsiroop:

Vooral heerlijk bij blauwe kazen, het geeft een zoet contrast.

 

Stap 5: Welke dranken horen bij een kaasplank?

Een drankje is natuurlijk onmisbaar bij een kaasplank, daarom hebben wij wat drankjes op een rij gezet die goed bij een kaasplank passen.

  • Rode wijnen:

Over het algemeen past een rode wijn bij oudere kaas. Zoals een stevige cabernet sauvignon, merlot, of een fruitige pinot noir.

  • Witte wijnen:

Meestal worden witte wijnen voor jongere kaas gebruikt. Denk aan chardonnay, sauvignon blanc, riesling, of zelfs een sprankelende prosecco.

  • Bier:

Bij de wat lichtere bier past een jongere kaas, en bij zwaar bier wordt vaak oudere kaas genomen. Kies voor een ambachtelijke bieren zoals IPA’s, stouts, pilsners, of een fruitig witbier.

  • Sterke drank:

Past goed bij oudere kaas. Voor een iets stevigere optie kun je kiezen voor whisky, cognac, of een mooie port.

 

Kaasplank serveren? bekijk eerst deze 4 tips om fouten te voorkomen:

Tip 1: houd rekening met je gasten! Vraag eventueel naar hun kaasvoorkeuren, als ze de kaas niet lekker vinden is het zonde om dat te serveren.

Tip 2: zorg ervoor dat je het juiste kaasmes hebt voor de juiste kaas. Zo wil je bij een zachte kaas een scherp mes hebben, anders plet je de kaas.

Tip 3: weet van welke kaas je de korst wel en niet van kan eten. Korsten die niet eetbaar zijn, zijn echt niet lekker 😉

Tip 4: kies een goede wijn of een lekker speciaal biertje uit die goed bij de kazen passen die je hebt uitgekozen. Zo maak je het helemaal af!

 

Nu weet je exact hoe je jouw perfecte kaasplankje moet samenstellen, en kun jij je gasten de ultieme smaakbeleving laten ervaren. Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op! Je doet dit door rechtsonder op het chatknopje te drukken en een berichtje te sturen.

More articles